Nasi wolontariusze
    Świetlica Santiago
    Zajęcia świetlicowe
    Nasza Rodzina Kolpinga
    Nasi członkowie na II Zjeździe Dzieła Kolpinga Diecezji Pelplińskiej w Łebie 2016
    Rozbudowa budynku świetlicy
    Walne zebranie 2014
    Zebranie walne 2014
    Spotkanie Rodziny Kolpinga z doradcą projektowym
    Spotkanie Rodziny Kolpinga z doradcą projektowym
    Coś dla siebie, coś dla innych-wolontariuszem ty i ja
    Akcja -jeden świat
    Chór dziecięcy "Biedronki"
    Żłóbek w 2014 roku w kościele w Niewieścinie przygotowany przez Rodzinę Kolpinga
    Prezes ks. Andrzej Danielski
    Kościół w Niewieścinie
    Nasza tablica na świetlicy Santiago
    Nasz nowy prezes

Festyn Nocy Świętojańskiej w Niewieścinie

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie

Projekt dofinansowano ze środków Unii Europejskiej, w ramach pomocy technicznej PROW 2014-2020, z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

FESTYN NOCY ŚWIĘTOJAŃSKIEJ W NIEWIEŚCINIE

Cel ogólny: promowanie i rozpowszechnianie dziedzictwa kulturowego wsi Niewieścin poprzez coroczne   organizowanie przez mieszkańców  gminnego festynu nocy świętojańskiej w ogrodach rekreacyjnych w Niewieścinie.

Cele szczegółowe:

1. Zachowanie i promowanie tradycji wiejskich obrzędów i zwyczajów – lokalnego obrzędu wicia wianków świętojańskich i rzucania ich na wodę
  2. Aktywizacja mieszkańców poprzez  włączenie ich w prace przygotowawcze i organizacyjne festynu świętojańskiego, np. w  przygotowanie terenu (młodzież i dorośli do  koszenia trawy, grabienia, zwożenia stolików i parasoli), obsługi terenu- dbałość o czystość stołów, wymiana worków na śmieci, świec na stołach, itp., pomoc młodzieży w opiece nad dziećmi w parku rozrywki,  sprzątanie terenu  po festynie, opracowanie graficzne i dystrybucja plakatów, reklama imprezy, udział w warsztatach wicia wianków- osoby starsze i młodzież,  w plenerze malarskim, urządzenie kącika poetyckiego dla  niepełnosprawnej poetki).
  • Integracja społeczna, międzypokoleniowa- warsztaty wicia wianków, zajęcia malarskie w plenerze pt. „W poszukiwaniu kwiatu paproci”, wspólne przebywanie ze sobą, biesiadowanie i zabawa ludzi różnych pokoleń i niepełnosprawnych-kącik poetycki niepełnosprawnej poetki.
  • Zwiększenie komfortu życia mieszkańców na wsi - zaoferowanie im możliwości kulturalnego sposobu spędzania czasu wolnego, na miejscu, bez dodatkowych kosztów, a przez to zmniejszanie skutków ubóstwa, braku dostępności do wydarzeń kulturalnych.
  • Zwiększenie możliwości rozwoju gospodarczego wsi - wieś zintegrowana społecznie, prężnie działająca, mająca animatorów kultury, inicjatorów wydarzeń - to wieś o większym potencjale gospodarczym, mająca większe możliwości  rozwoju gospodarczego, a w przyszłości większy możliwość pozyskiwania np. partnerów gospodarczych.

Rozwój wolontariatu sprzyja aktywizacji mieszkańców, a tym samym  rozwojowi wsi, ponieważ umacnia lokalny patriotyzm, buduje społeczność obywatelską.

WYKLAD "GENEZA NOCY ŚWIĘTOJAŃSKIEJ"
WARSZTATY WICIA WIANKÓW
WIANKI